Achteraf betalen

Een veelgestelde vraag “is het aanbieden van achteraf betalen verplicht?”
Het antwoord is ja, maar er zijn wel uitzonderingen.
Ten eerste geld de regel alleen als de klant een consument is en het om de verkoop van producten gaat (B2C) Met zakelijke klanten (b2B), kunt u afspreken wat u wilt.
Verder geeft de wet aan dat het niet om een volledige achterafbetaling gaat. De regel is dat een webwinkel de consument niet mag verplichten om meer dan 50% van het aankoopbedrag vooruit te laten betalen. De webwinkel mag de consument dus niet verplichten om het volledige aankoopbedrag vooruit te laten betalen, maar mag wel om een aanbetaling vragen. Volledige achterafbetaling mag natuurlijk altijd.
Alleen iDEAL aanbieden, waarbij de consument dus de aankoopprijs geheel vooruitbetaalt, is dus eigenlijk in strijd met deze regel, omdat er geen andere optie is. Iets hierover afspreken in algemene voorwaarden o.i.d. is ook niet toegestaan. Het gaat in dit geval om zogenaamd dwingend recht, dus de wet gaat voor de voorwaarden. De meest voorkomende werkwijze is eigenlijk het aanbieden van verschillende online betaalmogelijkheden naast elkaar zoals iDEAL, creditcard, PayPal en dan bijvoorbeeld rembours als achterafbetalingsmethode.

achteraf betalen webshop
Expliciet afspreken.
Gelukkig biedt de wet een uitzondering op deze regel. Een shop mag de consument namelijk best de volledige aankoopprijs vooruit laten betalen, zolang dit maar expliciet vooraf met de klant is afgesproken. Expliciet wil zeggen dat de consument deze regel echt voor de neus heeft gehad en er dus sprake is van een individuele afspraak. Een vermelding hiervan in algemene voorwaarden is zoals gezegd niet genoeg. Die hoeven immers niet gelezen te worden en gelden niet als individuele afspraak. Bovendien is het enkel aanbieden van iDEAL ook een voorwaarde en de wet geeft nu juist aan dat alleen vooruitbetaling niet bij voorwaarden mag worden bedongen.
Een individuele afspraak kan bijvoorbeeld aan de hand van de uitkomst van een (negatieve) kredietcheck gemaakt worden, waardoor de shop de klant vooruit kan laten betalen. Dit moet de consument wel duidelijk en persoonlijk worden medegedeeld. Een “onduidelijke” weigering is daarom niet geldig.
Het alternatief?

Bied meerdere online betaalmethoden.
De oplossing is dan ook tamelijk eenvoudig. Bied de consument een alternatieve betalingswijze aan, waarbij hij niet de volledige aankoopprijs vooraf dient te betalen. Te denken valt aan een betaling per acceptgiro of een betaling onder rembours. In dat geval laat een webwinkel de consument zelf kiezen en kiest deze voor iDEAL, dan gaat hij kennelijk akkoord met een volledige vooruitbetaling.
Er zijn verschillende payment service providers die een specifieke achteraf betaaloplossing in hun kassa hebben opgenomen, zoals Sisow, Targetpay en MultiSafepay. Eventueel gebruik maken van diensten van derden (partijen als Afterpay of Klarna) is ook een goede oplossing, mits goed ingericht en duidelijk voor de consument. Deze aanbieders van achteraf betaaloplossingen maken ook gebruik van een creditcheck (kredietcheck) vooraf, waarbij consument getoetst wordt op kredietwaardigheid en op basis van die beoordeling de achteraf betaaloplossing van Klarna of Afterpay gepresenteerd krijgt. Maak hier dus melding van in de algemene voorwaarden.
Wat betreft rembours, dat is betaling bij levering, de klant heeft nog niet gezien wat hij heeft ontvangen, maar rechtspraak wijst uit dat dat ook een methode is om “achteraf te betalen”.
Extra kosten doorberekenen aan klant?
Extra kosten voor een betaalmethode rekenen is toegestaan. Maar de kosten mogen niet hoger zijn dan dat een ondernemer zelf voor deze methode kwijt is. Met andere woorden; hetgeen men aan de paymentprovider betaalt voor de transactie, mag best worden doorbelast. Verzint een shop dus zomaar een bedrag om mensen af te schrikken, dan kan de rechter dit verbieden. Webshops mogen bijvoorbeeld de transactiekosten voor het gebruik van creditcard doorbelasten, maar ook de kosten van een rembourszegel (of percentage aankoopbedrag), zolang dit maar de kosten zijn die de winkel zelf ook maakt.

creditcard achteraf betalen mogelijk

Creditcardbetaling.
Een ietwat vreemde eend in de bijt is de online betaling met een creditcard. Een betaling met een creditcard kan namelijk zowel een vooruitbetaling zijn als een betaling bij levering van een product. Een webwinkel kan immers zelf het moment van afschrijving aangegeven. Geef daarom altijd als shop duidelijk aan welk moment u hanteert. Als de card pas na levering belast wordt (denk aan hoe hotels vaak werken), is er sprake van een achterafbetaling. Op deze manier is het voor de consument duidelijk (dus dit wel vermelden!) of er al dan niet sprake is van vooruitbetaling. De standaardinstelling (directe belasting) is overigens niet correct.
De rechtbank heeft bovenstaande ook bevestigd. Betalen met creditcard kan achteraf betalen inhouden, mits de card pas na levering belast wordt. De webwinkel moet dit zelf instellen/ afspreken. Als u de standaarden van de creditcardmaatschappijen/payment-serviceproviders gebruikt, dan is het niet goed. Er moet een vertraging worden afgesproken. Veelal doen shops een vertraging van 3 dagen, omdat ze binnen 24 uur leveren. Dan wordt de card altijd pas daarna belast, maar hierin zijn vele variaties mogelijk.

Betrouwbaar kopen via internet.

 

× Stel je vraag via Whatsapp