Controleren of een webwinkel betrouwbaar is

Betrouwbare webwinkels….

Zeker weten of je bij een betrouwbare webshop koopt?
Het blijft soms lastig, er zijn gelukkig heel veel betrouwbare webwinkels in Nederland maar helaas zijn er ook webwinkels die het niet zo nauw nemen wat betreft de wettelijke regelgeving.
Alle webwinkels die aangesloten zijn bij Betrouwbaarkopen.nl zijn gecontroleerd en betrouwbaar!
Checklist om veilig online te kopen;
Gelukkig kun je bij veel webwinkels met een gerust hart een bestelling plaatsen. Maar hoe weet je nu of een webwinkel betrouwbaar is en of je er veilig online kunt shoppen? Met deze checklist helpen we je een beetje.

betrouwbare webwinkels vind u op betrouwbaarkopen.nl

Zoek naar ervaringen / reviews
Draagt het een geldig keurmerk (controleer op de site van het keurmerk zelf)
Veilig online betalen (heeft de site een SSL-verbinding)
Bedrijfsgegevens op de website (zoals KVK nummer)
Vestigingsadres
Bezoekadres
e-mailadres
Telefoonnummer
Algemene voorwaarden
Overige bedrijfsgegevens
Retour mogelijkheden
Aangesloten bij betrouwbaarkopen
Is er ook een fysieke winkel van dit bedrijf

Een correcte en betrouwbare webshop hoeft natuurlijk niet aan al het bovenstaande te voldoen, zo zijn er ook genoeg betrouwbare webwinkels die bijvoorbeeld geen keurmerk hebben of algemene voorwaarden opgesteld hebben.

Bij sommige webwinkels moet je bij je eerste bestelling een account aanmaken en een wachtwoord kiezen. Gebruik dan een uniek, sterk wachtwoord. Dus niet een wachtwoord dat je ook voor ander diensten gebruikt, zoals je e-mailaccount.
Gebruik bij online kopen liever geen onbeveiligde wifi-verbindingen, zoals in een internetcafé of een andere gedeelde computer. Je weet nooit of zo’n computer goed beveiligd is.
Webwinkels moeten zich aan een aantal algemene regels houden, dit is vastgelegd in de wet met betrekking tot koop op afstand. De verkoper moet je informatie verschaffen over het bestelproces, de kenmerken van het product of de dienst, de garantie en andere zaken. Ook moet je altijd terug kunnen in het bestelproces voor je dit afrondt, dit is verplicht.
Je hebt als consument bij een koop op afstand altijd 14 dagen om je te bedenken. De bedenktijd begint te lopen op de dag nadat je het product ontvangt of de dienst hebt afgesloten. De verkoper is verplicht je te informeren over de bedenktijd die je hebt. Soms is het verstandig goed te kijken wanneer deze bedenktijd ingaat, een product en dienst verschillen bijvoorbeeld.
Tevens zijn er regels voor het bezorgen van een product. Als webwinkels de regels overtreden, kun je de koop ontbinden en een klacht indienen.

onbetrouwbare webwinkels
Pas op nep-webwinkels
Soms worden gegevens van bestaande webwinkels gestolen om daarmee een nepwinkel te bouwen die er op het eerste gezicht betrouwbaar uitziet.
Keurmerken en een beveiligde verbinding
Zodra je online wilt afrekenen in een webwinkel moet het webadres in de browserbalk beginnen met ‘https://’ In dat geval is de internetverbinding beveiligd en afgeschermd voor onbevoegden.
Helaas betekent een beveiligde verbinding niet altijd dat je met een betrouwbare webwinkel te maken hebt.

Let op keurmerken
Voert de webwinkel een keurmerk? Klik dan niet op het keurmerk op de site van de webwinkel. Ga naar de website van het keurmerk en zoek daar de webwinkel en bijbehorend(e) domein(en) op.
Zoek naar ervaringen
Weet je niet of een webwinkel betrouwbaar is? Je kunt zoeken naar ervaringen van andere consumenten met de betreffende webwinkel. Je kunt ook kijken of er op Klachtenkompas.nl veel klachten zijn.

Veilig online betalen
Er zijn veel verschillende methodes om online te betalen. De manieren lopen uiteen in werking en hebben ieder hun eigen risico’s, of juist een extra ‘vangnet’ voor als het misgaat. Met iDEAL betaal je via de beveiligde omgeving van je bank, maar kun je (meestal) niet achteraf betalen. Als je betaalt met Paypal heb je aankoopbescherming. Je krijgt bijvoorbeeld je geld terug als je de aankoop niet ontvangt. En als je voor Afterpay of een andere manier van achteraf betalen kiest, betaal je pas als je de bestelling ontvangen hebt.
Als je de webwinkel niet kent of vertrouwt, betaal dan nooit vooraf via een overschrijving of iDEAL. Als je te maken hebt met een nep-webwinkel krijg je het geld niet terug.

Druk de betaalpagina af
Maak bij twijfel een afdruk van de betaalpagina en controleer je bij- en afschrijvingen via internetbankieren, mobiel bankieren of afschriften. Is de afrekening niet in orde, neem dan direct contact op met de webwinkel. Soms kun je het geld ook terugkrijgen via de bank (storneren incasso), creditcardmaatschappij (chargebackregeling) of aankoopbescherming (PayPal).

Kijk of je kunt klagen
Kijk voor je iets bestelt of er contactgegevens op de website staan en of de webwinkel een keurmerk heeft.
Heb je een klacht over het bedrijf of een van de producten? Neem dan eerst contact op met het bedrijf. Bewaar alle correspondentie met het bedrijf zorgvuldig. Kom je er samen toch niet uit, neem dan contact op met het betreffende Keurmerk.
Een andere plek om te klagen over webwinkels en ander bedrijven is Klachtenkompas.nl.
Bij het kopen bij bol.com moet je opletten of je bij bol.com zelf, of een externe verkoper koopt. Als het om een andere verkoper gaat ligt de verantwoordelijkheid, net als de klachtenafhandeling, bij de externe partij.
Let op dat webwinkels zich aan de regels houden voor het terugsturen van een product. Vaak brengen webwinkels kosten in rekening of betalen ze je niet het volledige bedrag terug, terwijl dit wettelijk vastgelegd is.

Bij webwinkels in de EU gelden andere regels dan in Nederland. En buiten de EU zijn verkopers vrij om eigen regels toe te passen. Zeker bij Chinese webwinkels zijn invoerkosten een extra kostenpost.

Betrouwbare webwinkels vind u op Betrouwbaarkopen.nl 🙂 Keurmerk voor Webshops

 

× Stel je vraag via Whatsapp